Τρίτη 21 Απριλίου 2009

ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΟ

Και συνεχίζοντας λοιπόν για να δούμε πώς μας βλέπουν οι άλλοι εμάς τους έλληνες (από το προηγούμενο άρθρο «ΕΛΛΗΝΕΣ; ΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;»), θα σας παραθέσω άλλο ένα απόσπασμα από το περίφημο βιβλίο του ανθέλληνα συγγραφέα…

«Οι Βυζαντινοί, αντίθετα, ούτε ονόμαζαν, ούτε θεωρούσαν τους εαυτούς τους έλληνες. Η ιδέα ότι αποτελούσαν ένα έθνος με την έννοια που δίνουμε στην λέξη σήμερα θα τους προκαλούσε ασφαλώς αποστροφή (…). Ακόμη περισσότερη αποστροφή θα τους προκαλούσε η ιδέα ότι αποτελούσαν το έθνος των ελλήνων.

Το βυζάντιο σαν Κράτος Χριστιανικό, ήταν ένας εχθρός του “ελληνισμού” και σ’ όλη τη διαδρομή της ιστορίας του αντιμετώπισε με εχθρότητα τις φιλοσοφικές, θρησκευτικές και ηθικές ιδέες της αρχαιότητας —με εχθρότητα που εκδηλώθηκε με το κλείσιμο της Φιλοσοφικής Σχολής των Αθηνών, από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, τον 6ο αιώνα μΧ— Η εχθρική αυτή στάση απέναντι σε κάθε τι ελληνικό υποστηρίζονταν ιδιαίτερα από τους κύριους φορείς της χριστιανικής παράδοσης του Βυζαντίου, τους μοναχούς. Ωστόσο, παρά την επίσημη αυτή αντίθεση προς τον ελληνισμό σαν φιλοσοφική και ηθική δύναμη και παρά την έλλειψη κάθε προσπάθειας για “εθνική” ταύτιση με τους αρχαίους έλληνες, οι Βυζαντινοί τελικά διατήρησαν μια κάποια παράδοση ελληνικής κουλτούρας».

Τώρα τι μπορεί να πει κανείς για την αμάθεια του Philip Sherrard; Μπορεί βέβαια εν μέρει να έχει δίκιο ότι ο Χριστιανισμός κατέστρεψε κάθε τι ελληνικό, όχι όμως ότι δεν στηρίχθηκε ολόκληρο το Βυζάντιο (όπως και η Ρώμη άλλωστε) στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Ακόμα και εντελώς αμαθείς να είναι κανείς, μόλις ρίξει μια ματιά στις απεικονίσεις της Βυζαντινής (αν και δυστυχώς επάρατης για μας), αυτοκρατορίας, γρήγορα θα καταλάβει ότι τα πάντα προέρχονται από την αρχαία Ελλάδα.

Άρα λοιπόν, αν κανείς ήθελα να είναι σωστός στις αναλύσεις του ως προς τους έλληνες, θα έπρεπε να αναφέρει μεν την καταστροφή που υπέστη ο ελληνισμός από την επάρατη βυζαντινή αυτοκρατορία, αλλά να αναφερθεί κιόλας ότι όπως και η ρώμη έτσι και το βυζάντιο που αποτελούσε την ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, δεν ήταν παρά κακέκτυπο αντίγραφο της αρχαίας Ελλάδας.

Άλλωστε τον ελληνισμό τον κατέστρεψε ο Χριστιανισμός επιβάλλοντας την Εβραϊκή θρησκεία. Για όλα αυτά όμως θα μιλήσουμε σε επόμενα κεφάλαια…



No response to “ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΒΥΖΑΝΤΙΟ”

Leave a Reply

Παρακαλώ, σχολιάστε, αλλά να είστε (αν θέλετε) κόσμιοι στις εκφράσεις σας.
Σας ευχαριστώ.
Με αγάπη και σεβασμό
Writer